Které potraviny pomohou snížit riziko vzniku rakoviny?

Date:

Strašák, který může nadělat nenapravitelné škody s fatálními následky. Rakovina přichází nečekaně a většinou jí neumíme předejít. Existují však také chytré triky na to, jak snížit její rozvoj na minimum.

Kapusta se chlubí i vitamíny A, K a C.
Sůl a konzervované potraviny jsou nejčastější příčinou vzniku některých druhů rakoviny, zejména nádorů žaludku. Denní spotřeba sodíku, který se nachází v soli, by se měla pohybovat maximálně do půl druhého gramu denně. Mladí a lidé ve středním věku mohou jít i pod tuto hranici. Senioři do 70 let by měli konzumovat do 1300 mg sodíku a nad 70 let ještě o sto mg méně.

Jídla, která mají vysoké množství soli, způsobují i ​​jiné zdravotní problémy, nejčastěji však s krevním tlakem. Hypertenze, vysoký krevní tlak, se označuje jako tichý zabiják. Zpočátku totiž nemá viditelné příznaky, v pozdějších stádiích však způsobuje vážné zdravotní problémy.

Raději si navařit
Zpracované potraviny, polotovary a rychlé občerstvení vedou nejen k tloustnutí, zánětům, cukrovce, různým alergiím, ale i celkovému zhoršení zdravotního stavu. Obsahují vysoké množství takzvaných transmastných kyselin, rafinovaného cukru a umělých sladidel. Kombinace zánětu a zmíněných onemocnění může vyústit ve vznik nádorových onemocnění. Naopak prevencí v boji proti rakovině je pochutnávání si na třech až pěti porcích ovoce a zeleniny denně. Polotovary a rychlé občerstvení je vhodné nahradit celozrnnými potravinami a luštěninami.

Které signály těla prozrazují rakovinu?
Pomůže stopka kouření
Kouření má na svědomí velké množství druhů rakoviny. Nádorová onemocnění vyvolávají různé karcinogenní látky, které vznikají při spalování tabáku. Tento zlozvyk oslabuje imunitní systém a podepisuje se pod bujení rakovinných buněk. Ukazuje se, že kouření způsobuje rakovinu hrdla, jícnu, ústní dutiny, žaludku, ledvin, ale také slinivky břišní, močového měchýře. Překvapivě může stát i za rakovinou děložního čípku. Omezení kouření a přidání pohybu, například v podobě chůze, do každodenní rutiny snižuje riziko rakoviny tlustého střeva až o 50%.

Které potraviny pomohou?
V rámci prevence rakoviny pomáhá příjem antioxidantů, které se nacházejí ve všech druzích ovoce a zeleniny. Nesmíme zapomínat, že zmiňované látky snižují takzvaný oxidační stres, který je způsoben volnými radikály. Mezi nejúčinnější antioxidanty patří lykopen, a beta-karoten. Lykopen se nachází v rajčatech, beta-karoten v mrkvi, meruňkách a broskvích. V červeném víně je resveratrol. Na seznamu antioxidantů je také čokoláda, která obsahuje vysoké množství flavonoidů.

Jak pomáhají borůvky seniorům?
Borůvky, ořechy, ale i kapusta
Dostupnou protirakovinnou potravinou jsou také chutné borůvky. Drobné fialové bobulovité ovoce obsahuje antokyany, které snižují krevní tlak, riziko srdečních chorob, hladinu cholesterolu, ale fungují také v rámci prevence rakoviny. Méně oblíbenou potravinou, která skvěle funguje proti bujení nádorových buněk je kapusta, ale také květák a brokolice.

Kapusta se kromě toho chlubí i vitamíny A, K a C. Bohatým zdrojem antioxidantů, ale i vitamínů řady B, jsou také pekanové ořechy. Chlubí se také vysokým množstvím kyseliny listové a vitamínu A. Z minerálních látek mají hořčík, vápník, draslík, fosfor a zinek.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Pánské spodní prádlo s modalem nabízí komfort, styl a udržitelnost

Materiál modal se stále více prosazuje na trhu s...

Získejte konkurenční výhodu na on-line trhu

Kvalitní SEO agentura může být klíčem k úspěchu vašeho...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Smlouva o půjčce – na co si dát pozor a čemu se raději vyhnout?

Adventní čas nebývá vždy tím obdobím klidu a pokojných...